De verkiezing van Antonio Tajani is een schandaal

23 januari 2017

Het probleem met Trump is niet dat hij liegt. Het probleem is dat de zogenaamde verlichte wereld zich daarover verbaast. Het ontbreekt die ‘verlichte wereld’ misschien niet aan inzet, maar des te meer aan inlevingsvermogen. De leugen is immers de sleutel van Trumps succes.
Wat ik meer dan tien jaar geleden over het Vlaams Belang schreef in de inleiding van mijn ‘Brieven aan mijn postbode, Will Tura en Peter Vandermeersch’, geldt helaas onverminderd ook op grotere schaal voor het Amerika van Trump. In enkele passages van mijn oude brieven kun je de term ‘Vlaams Belang’ gewoon vervangen door ‘Donald Trump en zijn beweging’. Want het is toch zonneklaar dat de Republikeinse Partij sinds het succes van de Tea Party een beweging is geworden die zich laat leiden door het ongeschreven motto: ‘Als u voor ons kiest en ervoor zorgt dat we winnen, zullen we harder liegen dan ooit tevoren.’ En je zou eraan kunnen toevoegen (Sean Spicer, Kellyanne Conway): ‘En we zullen iedereen afmaken die onze “alternatieve feiten” leugens noemt.’
Het zou onze opiniemakers niet schaden als ze in deze beroerde tijden Hannah Arendts ‘Totalitarisme’ (1951) eens zouden lezen, dan zouden ze misschien eindelijk ophouden het hele mondiale verloederingsproces alleen maar toe te schrijven aan de frustraties van de verliezers van het globalisme.
In werkelijkheid rukt het mondiale uitschot in alle maatschappelijke lagen op. Daarom is het een schande dat Antonio Tajani, een marionet van Berlusconi, tot voorzitter van het Europese Parlement is verkozen, wat een byzantijnse Guy Verhofstadt in ‘De Standaard’ ook moge beweren. Hoe kun je een geloofwaardig alternatief voor de Trumpwereld formuleren als je hier in Europa pacteert met clowns van het type Berlusconi of Beppe Grillo, die je toch moet rekenen tot de Europese spiegelbeelden, zelfs tot de voorbeelden van Donald Trump? Dat de Amerikaanse zakenman Trump de Europese Unie haat, is zijn goed recht, maar met welk recht neemt de fractievoorzitter van de Europese liberalen (ALDE) het initiatief om Europese EU-haters op te waarderen in zijn eigen rangen en in zijn eigen parlement? Daar zijn gewoon geen woorden voor.
Maar nu even een citaat van Arendt: ‘Dat de leden van totalitaire bewegingen onvoorwaardelijk loyaal zijn en het volk totalitaire regimes steunt, verstoort onze gemoedsrust. Nog verontrustender is dat deze bewegingen een onmiskenbare aantrekkingskracht uitoefenen op de elite van de samenleving, en niet alleen op het gepeupel. Het zou inderdaad van onbezonnenheid getuigen om de indrukwekkende lijst van eminente mensen die het totalitarisme tot zijn sympathisanten, meelopers of partijleden kon rekenen, toe te schrijven aan artistieke buitenissigheid of wetenschappelijke naïviteit.’
Het zou m.i. dan ook getuigen van volslagen naïviteit om aan te nemen en zelfs te geloven dat de entourage van Trump de bedoeling heeft om zijn boss sturend af te remmen, of dat zou kunnen als hij dat zou willen. Trumps recente bezoek aan het hoofdkwartier van de CIA logenstraft al wie meende dat de inlichtingendiensten hem zouden afstraffen voor de affronten die hij nog maar pas over hen had uitgestort. Hun applaus voor hun nieuwe chef en het schaapachtig gegrinnik waarmee ze met zijn ‘grapjes’ en zijn uitvallen tegen de media instemmen verraden hun ware positie. Niemand in hun rangen is zo gek zijn carrièrekansen onbenut te laten, laat staan ze op het spel te zetten. Het lijdt geen twijfel dat alle administraties dat voorbeeld zullen volgen. De exempels in de geschiedenis zijn legio.

 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: