Poetins bondgenoten Seehofer en Stoiber

31 januari 2016

Poetin wil het splijten van de EU aanwakkeren. Om dat doel te bereiken, zet hij vooral in op het polariseren van de Duitse samenleving, waar zijn aartsvijandin Angela Merkel hem het leven lastig maakt (sancties). In de Russische staatspropagandamedia, die blijkbaar met de Duitse neonazipartij NPD coöpereren, wordt met vervalst en/of verouderd filmmateriaal een beeld opgehangen van Duitsland als een natie die in anarchie en banditisme verzinkt, waar losgeslagen vluchtelingen de straat gewelddadig beheersen. Hoogtepunt in Poetins propaganda vorige week was het bericht dat in Berlijn een 13-jarig meisje uit een Duits-Russisch gezin gedurende 30 uur verkracht was door vreemdelingen. Er is niets van aan, maar de ontkenning door het Duitse parket maakt geen enkele indruk op een deel van de Russische kolonie in Duitsland en Berlijn, en evenmin op Moskou en Poetins staatsgeleide media.
Merkwaardig ter zake is de houding van de Beierse regeringspartij CSU. Volgende week trekken CSU-partijleider Horst Seehofer en zijn voorganger Edmund Stoiber naar Moskou om met Poetin te praten over de beëindiging van de sancties tegen Rusland. Beiden zijn tegenstanders van de EU-maatregelen tegen Moskou. Enig protest tegen de valse beschuldigingen van Poetin tegen Duitsland is noch van Seehofer, noch van Stoiber te vernemen. Met Moskou zit de CSU op één lijn, maar als regeringspartij staat de CSU klaar om tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel te klagen bij het Hoge Constitutionele Hof in Karlsruhe.
‘Der Spiegel’ van gisteren laat verstaan dat de CSU en Poetin goede vrienden zijn. Volgens het magazine is Edmund Stoiber zelfs een ‘Duzfreund’ van Poetin. Daarmee is de cirkel rond en staan we voor een uiterst merkwaardige constellatie in de Duitse politiek: als regeringspartij in de Berlijnse coalitie komt de CSU op voor de belangen van Moskou, en dat terwijl Poetin Duitsland op alle mogelijke manieren probeert te splijten, ook via steun aan de extreemrechtse AfD (dat gisteren bij monde van zijn leidster Frauke Petry de Duitse grenspolitie het advies gaf om de Duitse grens met het vuurwapen te verdedigen, dus op de vluchtelingen met scherp te schieten, ook op kinderen).
Stoiber waarschuwt Merkel in ‘Der Spiegel’ dat ze weldra met Beppe Grillo, Geert Wilders en Marine le Pen aan tafel zit als ze haar vluchtelingenbeleid niet herziet. Die waarschuwing is rijkelijk hypocriet. Zeker is wel dat Stoiber en Seehofer volgende week in Moskou aan tafel zitten met Poetin, die niets liever wenst dat morgen de AfD het in Berlijn overneemt. Gelukkig zijn we daar nog ver van af, maar dat het nog niet zover is, is beslist niet de verdienste van Seehofer, Stoiber en de CSU. Vroeger bestond er voor het gedrag van politici als Seehofer en Stoiber een uitdrukking die iedereen kent, en die we hier dus niet herhalen. Hoe dan ook: de doodgravers van de Duitse republiek zitten in de Duitse regering. Ze leggen nu de as Berlijn-Moskou waarover Merkel moet struikelen.

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: