Details

4 december 2015

Over zijn doek ‘Das Flötenkonzert’ zei Adolph Menzel eens dat het ontstaan was uit zijn drang om een kroonluchter te schilderen. Mijn geloof in de kracht van het detail. In ‘The last of Mr. Norris’ beschrijft Christopher Isherwood de sfeer van Amsterdam in drie termen: de kanalen, de fietsen en de steile trappen in de Amsterdamse huizen.

*

Details. In zijn speech over de toestand van de  natie had Poetin het gisteren over de binnenlandse corruptie en de plicht van de staatsdienaren om hun buitenlands bezit ook in Rusland te declareren. Op dat moment richtte de camera haar oog op Joerij Tsjaika, het hoofd van het Openbaar Ministerie en lid van de Veiligheidsraad, van wie iedereen weet dat hij op dit moment scherp door het Kremlin in het oog wordt gehouden.  Geen twijfel dat Tsjaika liever op een ander moment in de belangstelling had gestaan. In een flits zie je de hele totalitaire machinerie aan het werk, want het lijdt geen twijfel dat elke camerabeweging volgens een rigoureus draaiboek verloopt. Wat we zien: de choreografie van de macht, uitgestippeld tot in de details. In de eerste rijen van de Georgijevskizaal ontwaarde men ook de zanger en volksvertegenwoordiger Josif Kobson, gemakkelijk herkenbaar aan de zwarte toupet die hij als kankerpatiënt draagt. Kobson is gereputeerd voor zijn scheldpartijen op het Westen. Zijn kanker laat hij in Italië behandelen.

*

Nog een paar details: de recente aanslagen van Parijs werden gedeeltelijk met prepaidkaarten gefinancierd. Volgens een Noors onderzoek kostten drie vierde van de 40 terreurplannen in Europa tussen 1994 en 2013 – uitgevoerd of niet – minder dan 10.000 euro. Dit alles blijkt uit gegevens van de FATF (Financial Action Task Force), waarin 34 landen de strijd tegen de financiële bronnen van de internationale terreur aanbinden. Het probleem van de FATF: het is veel moeilijker om het ‘low cost’-terrorisme op het spoor te komen dan om de grote terreurgeldstromen te traceren. De aanslagen op ‘Charlie Hebdo’ en, daaraan gekoppeld, op de joodse supermarkt, werden gefinancierd met een legaal consumentenkrediet van zowat 6.000 euro en verder met de verkoop van een tweedehandswagen alsook de handel met vervalste kleren- en parfummerken. Op de zwarte lijst van de FAFT staan op dit moment alleen Noord-Korea en Iran. Saoedi-Arabië ambieert het lidmaatschap van de FAFT, want dat land wil een voorbeeld in de strijd tegen de terreur worden.

*

Ten slotte. Het klopt dat een meerderheid van de Polen de nieuwe Poolse regering verkozen heeft. Maar moest die daarom meteen het hele land verraden?

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: