Bataclan

22 november 2015

Van alles zijn we de gevangene. Ook van de mediadiarree over IS-Parijs. Volgestopt als ganzen, maar voor wie is de lever? De lawine van de totale berichtgeving begraaft de normaliteit die ze beweert aan te prijzen. Maar wat is normaliteit? Alleen maar terrasjes, dans en muziek, brood en spelen? Dansen op het verse graf van de slachtoffers van IS?

Tegelijk zijn we in oorlog? Wat een belachelijk discours.

Als ik doorheen alle mistgordijnen probeer te kijken, wat zie ik dan? Een Hollande die zich door Poetin op sleeptouw laat nemen. Wat nog? Een Manuel Valls die een dag na de feiten de nog warme doden van de Bataclan gebruikt om de Europese begrotingsnormen  te omzeilen met het argument dat de veiligheidsmaatregelen buitengewone kosten veroorzaken.

IS als alibi van de machtigen om ballast uit te gooien en hun macht te consolideren.

Reminiscenties aan Sartres Les Mouches, première in 1943, tijdens de Duitse bezetting van Parijs: de willekeur van de machtigen zou niet bestaan als de ‘onderdanen’ zich bewust zouden zijn van hun vrijheid.

Maar wat is vrijheid? In Offenbachs operette Bataclan wordt zowel het militarisme als de macht geparodieerd. Het stuk is actueel. Misschien kunnen we de doden eren door het op te voeren? Fénihan is keizer van een staat in het Verre Oosten. In werkelijkheid is hij een geïmmigreerde Fransman, die een eigen taal heeft uitgevonden die op Chinees lijkt. Zijn afkomst is zijn groot geheim. Het scheelt geen haar of hij laat zijn intiemste vertrouwelingen – de mandarijn Kékikako en het prinsesje Feannichton – ter dood brengen, tot hij ontdekt dat die in werkelijkheid zelf Parisiens zijn. Het trio mag van geluk spreken dat het ongedeerd terug naar huis kan keren.

Maar Sartres Orestes gaat vrijwillig in ballingschap.

Aanbeveling aan mezelf: van alles afstand houden, op afstand houden: de mensen, de media, de politiek, het extreme, de godsdienst (genoeg gebeden nu!), de Klugscheisser, mezelf. Geen paranoia, maar scepsis en omzichtigheid, ook door introspectie.

 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: