Der Wille zur Vernichtung

6 maart 2014

We hoeven niet bang te zijn voor het desintegreren van de Oekraïne. Daarover gaat het al lang niet meer. Het gaat al lang niet meer over de Krim. Het gaat niet over een nieuwe Koude Oorlog of de dreigende verscheuring van het Europese continent. Er is geen crisis van de diplomatie, want er is geen diplomatie. Er is alleen een doos van Pandora waaruit het Chinees schimmenspel vergoten wordt.

Een diplomatieke oplossing zou de ondergang van de drie clowns in het Kremlin alleen maar bespoedigen. De clowns zijn gefrustreerd en bang, wat hen gevaarlijk maakt. De clowns weten wat er op het spel staat. Hun strategie wordt bepaald door hun overlevingsinstinct, dat zozeer op scherp is gesteld dat het congrueert met hun doodsinstinct. Daarin sleuren ze dan de hele wereld mee.

Dát is wat nu op het spel staat. Janoekovitsj kan naar Rusland vluchten. Lukasjenko ook. Maar waar moet het clownstrio Poetin, Medvedev en Lavrov naartoe? Voor een optreden in Kazachstan voelt het zich te goed, laat staan voor een opvoering in de bandietenstaat Transnistrië. Wat kunnen de clowns daar kopen met de miljarden die ze van het Russische volk hebben geroofd?

Het westen doet er goed aan te beseffen dat er in Moskou geen ratio meer is. Er is alleen de dodelijke haat en in de gelaatstrekken gebrande frustratie van een door minderwaardigheidscomplexen geplaagde psychopaat tegen al wat hem beledigd heeft, terecht en vermeend, het doet er niet toe.

De andere clowns kunnen zich niet meer onttrekken aan de zuigkracht die de opperclown ontwikkeld heeft. Dus ook zij gaan voor en tot het uiterste. De Polen beseffen het best hoe groot de dreiging is. Ze spreken de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier terecht tegen als die het heeft over de grootste Europese crisis sinds de val van de Muur. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski slaat wél de nagel op de kop als hij het heeft over de grootste Europese crisis sinds de Joegoslavische oorlog.

Maar er is meer: de Krim is de opmaat voor de totale confrontatie waarop Moskou moedwillig aanstuurt. Het verpulveren van de miljarden op de Moskouse beurs was een metaforisch signaal voor ‘der Wille zur Vernichtung’ die de clowns bezielt. Al wat ze doen staat in het teken van de psychologie van de totale ondergang.

PS: De NSA heeft het niet zien aankomen. Ze had het te druk met het bespioneren van de bondgenoten. Wie zulke vrienden heeft, heeft geen vijanden meer nodig.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: