De Hitlerberg van Google Earth

12 januari 2014

Wie op Google Earth Stalinstadt intikt, komt in het Duitse Eisenhüttenstadt terecht. Je belandt in Chemnitz als je naar Karl-Marx-Stadt zoekt. Dat zijn steden die in de DDR zo heetten, soms voor een beperkte tijd (Stalinstadt), soms voor de duur van het DDR-bestaan (Karl-Marx-Stadt).

Als je op Google Earth naar de Stalinallee zoekt, beland je op de Berlijnse Karl-Marx-Allee, en de Danziger Strasse krijg je voorgeschoteld als je de Dimitroff Strasse wilt vinden. Dat zijn straten in het oude Oost-Berlijn.

Een aparte ervaring vorige week was het verschijnen van de Adolf-Hitler-Platz op Google Earth als je onder de naam van de Führer naar dat plein zocht. De Adolf-Hitler-Platz heeft vanaf 1933 in Berlijn bestaan, maar er waren goede redenen om het plein achteraf een fatsoenlijker naam te geven. Toch duurde het tot 1947 voor het Hitlerplein weer zijn oude naam kreeg: het Reichskanzlerplatz (dat vanaf 1963 Theodor-Heuss-Platz ging heten).

Maar kijk: als je op Google Earth de Hitler-Berg intikt, dan neemt het vliegend tapijt je mee naar de Wackersberg, waar de Heigelkopf tot 1945 zo heette. Wackersberg is een plaatsje in de buurt van Bad Tölz, gelegen tussen München en Garmisch-Partenkirchen.

De wakkere burgers van Wackersberg plaatsten in april 1934, na een besluit van de gemeenteraad, een enorm hakenkruis op de piek van de berg, een monument van tien meter hoog dat ’s nachts door fakkels werd verlicht.

Interessant natuurlijk, maar nog belangwekkender in het licht van de recente NSA-gebeurtenissen is het verhaal dat verklaart hoe Google in al die nazivalstrikken verstrikt is geraakt. Die geschiedenis heeft immers een aparte symboliek.

Hoogst waarschijnlijk maakt Google Earth gebruik van kaarten die afkomstig zijn uit de voorraden van de NGA, dat is een filiaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten, voluit ‘National Geospatial-Intelligence Agency’ geschreven. Die waarschijnlijkheid is zo groot omdat de NGA de Heigelkopf abusievelijk als de Adof-Hitler-Berg (zonder ‘l’) op haar Duitslandkaart had geregistreerd, en zie, die fout werd door Google Earth overgenomen, klakkeloos.

Nu rijst de vraag: was dat misschien de deal? Google krijgt de kaarten van de NGA, en de NGA de gegevens van de Google-gebruikers? In dat geval zijn de gegevens van Google hopelijk even up to date als die van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Overigens: vanmorgen vond ik nog een Hitler-Brücke (Fürstenfeldbruck) op Google Earth, maar toen ik bij het tikken van dit stukje nog eens ging neuzen, was ze al weer weg. Zeker in de Adof-Hitler-Bach gevallen.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: