Opnieuw straatgevechten in Berlijn

6 december 2013

In Berlijn rollen de straten weer eens vechtend over straat. Dit keer gaat het om de Einemstrasse en om seks. Halverwege de Einemstrasse, die Lützowplatz en Nollendorfplatz met elkaar verbindt, loopt de grens tussen twee districten: in het noorden Mitte, in het zuiden Schöneberg. Het zuidelijke deel is het terrein van de homo’s, het noorden dat van iedereen.

Nu was meneer Karl von Einem een militair die het liefst alle homo’s aan een boom had opgeknoopt. Geen wonder dat de zuidelijke bewoners van Schöneberg revanche willen nemen en hun straat willen omdopen tot Ulrichsstrasse. Meneer Karl Heinrich Ulrichs was immers een theoloog die opkwam voor de rechten van de homo’s, die hij uranisten noemde, tot hij uitgeput van de strijd en van het publiceren van zijn twaalf ‘Forschungen über das Räthsel der mannmännlichen Liebe’ naar Napels trok om er in alle schoonheid te sterven.

Op 17 december verandert de Einemstrasse in de Ulrichsstrasse, maar alleen de zuidelijke helft ervan. In het noorden heeft een meerderheid geen boodschap aan het openbare eerbetoon aan de homovriendelijke godsgeleerde. In Mitte blijft de Einemstrasse naar de naam van homohater Einem luisteren.

De ruziënde straten vliegen elkaar in de haren op het punt waar ze door de Kurfürstenstrasse worden gedwarst. Dat is de straat van de autorukseks, want voor autorugseks is er tijd noch ruimte, laat staan geduld.

De straten in Berlijn komen niet meer tot rust. De gevechten tussen de geslachten woeden ook op andere niveaus in alle hevigheid op straat. Aangezien de vrouwen een achterstand in de straatbenaming hebben in te halen, moeten de heren eigenlijk passen tot er een nieuw evenwicht tussen man en vrouw is ontstaan. Althans, dat is de wens van de bewoners van het district Mitte.

Als de noordelijke rompstraat, die voorlopig Einemstrasse blijft heten, toch van naam verandert, zou ze naar een vrouw genoemd moeten worden. Ik zou graag Lady Gaga (in het Duits Frau Mattscheibe) naar voren schuiven, maar ik wil me als buitenlander niet bemoeien met de straatbenaming in een district waarin ik niet eens gedomicilieerd ben.

Het zit er dus bovenarms op tussen Nollendorf- en Lützowplatz. Eerlijk gezegd vind ik dat de generaalsstraatnamen in die buurt in overtal zijn. Er zouden wat meer straten naar homoseksuele pacifisten genoemd mogen worden. Om dat te bewerkstelligen wil ik wel eens vechtend met een lesbienne over de Kurfürstenstrasse rollen.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: