‘Straatgevechten’ in Berlijn

24 maart 2013

Vlak in de buurt van het Berlijnse S-Bahn-station Grunewald bevindt zich de Auerbacher Strasse. Hoe onschuldig klinkt die straatnaam, die naar het stadje Auberbach in het Vogtland verwijst. Ware het niet dat die straatnaam een uitvinding van de nazi’s is: een perfide ingreep. Want vóór de nazi’s aan de macht kwamen, heette de Auerbacher Strasse anders: Auerbachstrasse. Want naar de joodse schrijver Auerbach was die straat genoemd. Dat konden de nazi’s natuurlijk niet hebben. Daarom gaven ze die draai aan die straatnaam. Maar over een paar maanden wordt het onrecht ongedaan gemaakt en zal de Auerbacher Strasse weer Auerbachstrasse heten.

Vanuit het idyllische station Grunewald werden vanaf oktober 1941 meer dan 50.000 Berlijnse joden naar de uitroeiingskampen gedeporteerd, vanaf perron 17, dat nu een monument is.

Niet ver daarvandaan, in Steglitz, hebben de bewoners in een referendum wel tegen de naamswijziging van de Treitschkestrasse gestemd. Van de historicus Heinrich von Treitschke stamt de zin die altijd opnieuw in de Völkischer Beobachter van Julius Streicher werd geciteerd: ‘Die Juden sind unser Unglück.’

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: