Twee ezels

22 februari 2013

Pas uit: Gevangenisliederen van de Chinese schrijver Liao Yiwu, die al meer dan een jaar in Berlijn in ballingschap verblijft.

Op 10 oktober 1995 viel de politie binnen in zijn woning in de stad Chengu en nam er het bijna voltooide manuscript van Gevangenisliederen in beslag. Hij herschreef het boek, wat naar zijn eigen zeggen drie jaar van zijn leven kostte.

In zijn voorwoord vertelt Liao Yiwu dat de politie op 26 en 19 maart 1990 zijn woning al eens had doorzocht en in drie beurten alle manuscripten had geconfisqueerd die hij in de jaren tachtig had geschreven, bijna tweeduizend pagina’s. Daarna deed de politie nog invallen in september 1998, in maart 1999 en in december 2002. Weer eens werd Liao Yiwu naar eigen zeggen van meer dan duizend pagina’s beroofd. En altijd moest hij alles herschrijven.

Met permissie: één ding begrijp ik niet. Waarom verborg Liao Yiwu zijn manuscripten niet, of niet beter? Waarom maakte hij geen doorslagen? Had hij geen vrienden die die doorslagen konden verbergen? Het zou Bertolt Brecht of György Konrád niet overkomen zijn.

Liao Yiwu lijkt een beetje op de held Sigurd uit Fouqués driedelige ridderdrama De held van het noorden over wie Heinrich Heine zei dat hij even sterk is als de rotsen van IJsland, even onstuimig als de zee die ze omgeeft, een man met de moed van honderd leeuwen en zo veel verstand als twee ezels.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: