Pussy Riot of Poetin neemt altijd wraak

16 december 2012

Woensdag was ik op een manifestatie van het Literaturfestival (Martin Gropiusbau), een aflegger van een mondiaal gebeuren ter ondersteuning van Pussy Riot en vooral van twee punkband-vrouwen (Maria Alejochina en Nadesjda Tolokonnikova) die voor hun optreden in de Moskouse Christus-Verlosserskathedraal (februari 2012) wegens ‘religieuze haat en haat tegen een sociale groep’ veroordeeld werden en nu, ver van Moskou (Mordvinia/Mordovië en Perm) in strafkampen opgesloten zitten.

Ik was onder de indruk van de slotpleidooien van die vrouwen, die voor de gelegenheid door actrices werden voorgedragen: aangrijpende, tot hart en verstand gerichte teksten, waarin de rollen worden omgekeerd: de rechters en procureurs worden aangeklaagd als de werkelijke gevangenen van het systeem, stromannen van Poetin en van de corrupte leiders van de orthodoxe kerk.

Verder die avond: een heldere en deskundige interventie van Marieluise Beck (°1952), federaal volksvertegenwoordiger en Oost-Europa-woordvoerster van de groenen. Beck kwam terug op de interventie van Bondskanselier Angela Merkel bij een open discussie met Russische jongeren in Moskou, half november, waaraan ook Poetin deelnam.

Zo’n optreden van een groep als Pussy Riot in een Duitse kerk zou ook in Duitsland voor discussie hebben gezorgd, aldus Merkel, maar het is ondenkbaar dat in Duitsland die vrouwen tot twee jaar strafkamp veroordeeld zouden zijn. Poetin repliceerde met het argument dat een van de vrouwen had deelgenomen aan een antisemitische actie. Poetin zei letterlijk: ‘Weet ze [Merkel, PdM] echter dat een van deze vrouwen vóór deze actie een jodenpop opgehangen heeft en verklaard heeft dat men zich van zulke mensen moet ontdoen? We kunnen geen mensen steunen die antisemitische posities innemen.’

Beck beklemtoonde nog eens hoe onbeschaamd Poetin toen zat te liegen. Een leugen waardoor Merkel, die de achtergrond van Poetins verhaal niet kende, in een moeilijk parket werd gebracht: een Duitse Bondskanselier die in Moskou voor het oog van de wereld sympathiseert met Russinnen die antisemitische acties op touw zetten?

De manifestatie waarop Poetin alludeerde speelde zich in 2008 in een Moskouse supermarkt af. Daar had Nadesjda Tolokonnikova, een van de leden van Pussy Riot, deelgenomen aan een protestactie van de politkunst-groep Vojna (Oorlog) tegen vrouwenvijandigheid en homofobie. Op de manifestatie werden vijf poppen symbolisch opgehangen, onder wie één als joodse homoseksueel. De kunstenaars wilden met hun actie juist protesteren tegen de schending van de minderheidsrechten in het huidige Rusland. Marieluise Beck, die haar sympathie voor Merkel niet verborg: ‘Niet te geloven dat de Russische president tegenover de Duitse Bondskanselier in het publiek de onwaarheid zegt.’

Beck klaagde ook over de standpunten van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken (Guido Westerwelle, FDP) dat geen duidelijke standpunten tegenover het autoritaire regime van Poetin durft in te nemen, iets wat Merkel wel doet.

Becks standpunt toont aan dat de posities van de groenen en de CDU (christendemocraten) in de Duitse buitenlandse politiek veel dichter bij elkaar liggen dan je zou vermoeden. In elk geval vertonen de groenen ter zake veel meer overeenkomstig gedachtegoed met de christendemocratie dan met de FDP, om maar te zwijgen van de SPD (sociaaldemocraten), van wie maar zelden een kritisch woord over Poetin te horen valt.

Bij de NGO’s en Amnesty Intenational heeft de SPD zich niet sympathieker of geloofwaardiger gemaakt sedert Poetin door voormalig SPD-bondskanselier Gerhard Schröder in 2004 een loepzuivere democraat werd genoemd. Amper was Schröder Bondskanselier af, of hij werd lid van de raad van bestuur van het Russisch staatsconcern Gazprom (met een honorarium van 250.000 euro jaarlijks), wat hem ook het voorzitterschap van de raad van bestuur bij de Nord Stream AG, een dochteronderneming van Gazprom, opleverde. ‘Schröders zwijgen stinkt’ schreef de Frankfurter Allgemeine Zeitung op 18 augustus nog naar aanleiding van de veroordeelde Pussy Riot-vrouwen en de krant voegde er aan toe dat veel aanhangers van Schröder zijn tegenstanders geworden zijn sedert hij zijn ziel aan Poetin en Gazprom heeft verkocht.

Marieluise Beck noemde ten slotte Michail Chodorkovski, de ex-chef van Yukos, de persoonlijke gevangene van Poetin. Ze taxeerde ex-KGB-agent Poetin als een kleinzielige, op wraaklust beluste man die nooit iets vergeet of vergeeft. Beck gaf Chodorkovski, die voorlopig tot 2016 gevangen zit in het Karelische stadje Segesja (1300 km ten noorden van Moskou), weinig kans vrij te komen zolang Poetin op de een of andere manier aan de macht is.

Slotpleidooien van de Pussy Riot-vrouwen: http://www.worldwide-reading.com/archiv/12.12.2012-lesung-fuer-pussy-riot/text-sammlungen-cbornik-tiekstov-collection-of-texts

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: